Άρθρα & Ενημερώσεις
Η σωστή πρόσληψη σιδήρου κατά την παιδική ηλικία
Ο σίδηρος αποτελεί ένα απαραίτητο και αναπόσπαστο στοιχείο για την την καλή υγεία του οργανισμού καθώς βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους μυς. Η ύπαρξη επιθυμητών επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπάρκειας σιδήρου (σιδηροπενία) και της σιδηροπενικής αναιμίας.
Η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή τους ανάπτυξη. Μη επαρκής πρόσληψη σιδήρου ενέχει τον κίνδυνο ανάπτυξης αναιμίας.
Παρά το γεγονός ότι ο σίδηρος βρίσκεται σε πολλές τροφές, η ποσότητα του σιδήρου που τελικά απορροφάται από τον οργανισμό είναι πολλές φορές μικρότερη από αυτή καταναλώνεται από τις τροφές. Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η αιμορραγία ή οι αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των αποθεμάτων σιδήρου κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη σιδηροπενικής αναιμίας.
Επίσης, η απορρόφηση του σιδήρου μπορεί να επηρεαστεί τόσο από διάφορους διατροφικούς παράγοντες, όπως η ταυτόχρονη κατανάλωση ασβεστίου, τανίνων (π.χ. τσάι, κακάο), μαγνησίου και φυτικών ινών, όσο και από παθολογικούς παράγοντες όπως γαστρεντερικές παθήσεις (π.χ. η κοιλιοκάκη).
Η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενία) είναι η πιο συχνή αιτία αναιμίας στα μωρά και τα παιδιά ενώ υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 14% των παιδιών εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει διάφορες συνέπειες στον οργανισμό ενός παιδιού ενώ συνήθη συμπτώματα αποτελούν η εύκολη κόπωση, η ωχρή όψη, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι ζαλάδες, η ανορεξία και οι πονοκέφαλοι.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παιδική ηλικία υπάρχουν αυξημένες ανάγκες πρόσληψης σιδήρου, λόγω του ρυθμού ανάπτυξης του οργανισμού, καθώς και το γεγονός ότι τα παιδιά γίνονται πιο επιλεκτικά στο φαγητό. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έλλειψη σιδήρου.
Η έλλειψη σιδήρου είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει άμεσα να διορθωθεί με αποτέλεσμα ο γιατρός να χρειαστεί να χορηγήσει στο παιδί κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου με ταυτόχρονο εμπλουτισμό της διατροφής του τόσο με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και φακές όσο και με τροφές που ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου όπως φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
Τέλος, σε περίπτωση σιδηροπενίας ή σιδηροπενικής αναιμίας, είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του θεράποντος ιατρού με σκοπό τη σωστή και άμεση επαναφορά των φυσιολογικών επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό του παιδιού.
07.10.2021