top of page

Άρθρα & Ενημερώσεις

Η σημασία της βιταμίνης Κ2 στην ανάπτυξη των παιδιών

Η βιταμίνη Κ2 παίζει ουσιώδη ρόλο στην απορρόφηση και εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά. Επιπλέον, βοηθάει σημαντικά στην φυσιολογική πήξη του αίματος και στη δέσμευση του ασβεστίου από το αίμα συμβάλλοντας στην καλή κατάσταση των αγγείων και του καρδιαγγειακού συστήματος. Δυστυχώς, όμως, έρευνες δείχνουν ότι παιδιά και τα βρέφη παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας σε βιταμίνη Κ. 

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ αποτελεί

συχνό φαινόμενο στα νεογέννητα.Έρευνα

δείχνει ότι έως και το 50% όλων των

νεογνών έχουν έλλειψη σε βιταμίνη Κ. 

Οι λόγοι για το οποίους συμβαίνει αυτό

είναι αφενός, η περιορισμένη μεταφορά

βιταμίνης Κ μέσω του πλακούντα και

αφετέρου, η χαμηλή περιεκτικότητα σε

βιταμίνη Κ στο μητρικό γάλα. 

Σημαντικό ρόλο στην υγιή εξέλιξη ενός

ενήλικα παίζει η σωστή διατροφική πρόσληψη στα χρόνια ανάπτυξης κατά την παιδική ηλικία. Όσον αφορά το μυοσκελετικό σύστημα, τα οστά αναπτύσσονται πιο εντατικά κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, με έως και το 90% της μέγιστης οστικής μάζας να αποκτάται έως την ηλικία των 18 ετών στα κορίτσια και έως την ηλικία των 20 ετών στα αγόρια. Χωρίς επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ2, η οποία βοηθάει στην ενεργοποίηση της οστεοκαλσίνης, το ασβέστιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά για τη δημιουργία υγιών και δυνατών οστών. Γι' αυτό το λόγο, τα επίπεδα της ενεργοποιημένης (καρβοξυλιωμένης) οστεοκαλσίνης (μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στη δέσμευση του ασβεστίου στα οστά) θα πρέπει να είναι υψηλά. Η ενεργοποίηση της οστεοκαλσίνης εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ2 με αποτέλεσμα, όταν δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Κ2 στο οργανισμό, η οστεοκαλσίνη παραμένει αδρανής.

Παρά τη σημαντικότητα πρόσληψης βιταμίνης Κ2 στα παιδιά, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ2, κάτι που πιθανότατα αποδίδεται στην κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων και γενικά λιγότερων τροφών πλούσιες σε Κ2. Επίσης, άλλη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά (6-18 ετών) εμφανίζουν υψηλότερο επίπεδο ανενεργής οστεοκαλσίνης (ucOC) σε σύγκριση με τους ενήλικες, το οποίο είναι ένδειξη χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ. Παιδιά με χαμηλά επίπεδα ενεργής οστεοκαλσίνης (cOC) είναι σημαντικά πιθανότερο να υποστούν κατάγματα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είναι εξαιρετικά σημαντική, και ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, η οποία σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D3 βοηθούν στην ενεργοποίηση της οστεοκαλσίνης προκειμένου να δεσμεύεται η πλούσια πρόσληψη του ασβεστίου οδηγώντας στη δημιουργία υγιών και δυνατών οστών, συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή κατάσταση των αγγείων και του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Πηγές:

  1. Patel P, Mikhail M. “Vitamin K Deficiency." eMedicine. Updated: Feb 13, 2014. Retrieved August 11, 2015 from http://emedicine.medscape.com/article/126354-overview#a9. 

  2. Ferland G. Vitamin K. In: Erdman Jr. JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Ames: Wiley-Blackwell; 2012:230-247.

  3. Theuwissen, E., et al., Vitamin K status in healthy volunteers. Food Funct, 2014. 5(2): p. 229-34.

  4. Popko J. et al., Decreased Levels of Circulating Carboxylated Osteocalcin in Children with Low Energy Fractures:A Pilot Study.Nutrients 2018, 10, 734

Kids Running

25.01.2022

bottom of page